Menu


Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Με λογιστικά τρικ «κούρεψαν» 450.000 συντάξεις Δημοσίου - Αποστράτων


ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Η εισφορά 4% επιβάλλεται στην αρχική σύνταξη, πριν από τις μνημονιακές μειώσεις. Καμπανάκι για αναδρομικότητα
Μεγαλύτερες κρατήσεις ασθένειας ως και 50 ευρώ πληρώνουν από χθες 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου καθώς... η εισφορά 4% για περίθαλψη επιβάλλεται από τις συντάξεις Οκτωβρίου στο αρχικό ποσό σύνταξης που έπαιρναν πριν από τις μειώσεις, ενώ μέχρι τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου η κράτηση γινόταν στο ποσό που έμενε μετά τις περικοπές του Μνημονίου!
Η αλλαγή των κρατήσεων που επιφέρει με «τρικ» ψαλίδισμα στις συντάξεις, έγινε με την πληρωμή της σύνταξης Οκτωβρίου που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αργά το βράδυ της Πέμπτης και έγινε αντιληπτή από συνταξιούχους που πήγαν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να επιβεβαιώσουν αν μπήκε η σύνταξη του μηνός!

Αλλαγή-σοκ

Με έκπληξη όμως διαπίστωσαν ότι η σύνταξή τους ήταν ψαλιδισμένη και ο λόγος, σύμφωνα και με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου που επιβεβαίωσαν στον «Ε.Τ.» την αλλαγή στην κράτηση περίθαλψης, είναι επειδή από αυτόν το μήνα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα έχουν 4% κράτηση για ασθένεια στο ποσό σύνταξης που έπαιρναν πριν από τις μειώσεις, δηλαδή στις συντάξεις που είχαν μέχρι 31/12/2009! Η αλλαγή αυτή αποφασίστηκε εντός του καλοκαιριού και όπως είχε αποκαλύψει- ο Τύπος της Κυριακής στις 16 Σεπτεμβρίου http://staratalogia.blogspot.gr/2013/09/blog-post_7993.html επρόκειτο να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο Ελεύθερος Τύπος επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα αναλυτικό πίνακα με τα ποσά των νέων συντάξεων και τις επιπλέον απώλειες που θα έχουν οι συνταξιούχοι από την επιβολή του 4% για ασθένεια στο αρχικό (ονομαστικό) ποσό σύνταξης που έπαιρναν μέχρι τις 31/12/2009.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ:

Τη γλιτώνουν (;)

Ωστόσο για μία κατηγορία συνταξιούχων που αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια (απόστρατοι, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ) ως βάση για τον υπολογισμό της κράτησης ασθένειας θα χρησιμοποιηθούν τα ποσά των συντάξεων μετά την αναπροσαρμογή που έγινε τον Αύγουστο του 2012 λόγω της αναπροσαρμογής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών και λειτουργών του Δημοσίου που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

Έτσι, ένας απόστρατος που είχε το 2009 αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ και μετά την αναπροσαρμογή λόγω ειδικού μισθολογίου τον Αύγουστο του 2012 η σύνταξή του ορίστηκε στις 2.700 ευρώ, θα έχει την κράτηση 4% για ασθένεια στις 2.700 ευρώ και όχι στις 3.000 ευρώ.

Η πλειοψηφία όμως των συνταξιούχων του Δημοσίου, που δεν ανήκει σε εδικά μισθολόγια, θα έχει την κράτηση στη σύνταξη του 2009.

«Οδηγός» το ΙΚΑ

Ο λόγος που αποφασίστηκε να αλλάξει η κράτηση ασθένειας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το Δημόσιο υποχρεώθηκε να ακολουθήσει την «πατέντα» που εφαρμόζουν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και τα άλλα Ταμεία, όπου η κράτηση ασθενείας επιβάλλεται στα ποσά που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις μειώσεις και όχι σε αυτά που μένουν μετά τις περικοπές!

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς μέσα στο καλοκαίρι ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών και αποφασίστηκε να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η κράτηση ασθενείας από τους 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία να ακολουθήσουν την τακτική του Δημοσίου και να επιβάλουν το 4% στη σύνταξη που μένει μετά τις μειώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε «αύξηση» στις συντάξεις του IΚΑ και των άλλων Ταμείων ως και 50-70 ευρώ το μήνα, αλλά η «αύξηση» αυτή ουσιαστικά θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ κατά 120 εκατ. ευρώ, αφού οι συνταξιούχοι θα πλήρωναν λιγότερα!

Αντί λοιπόν να μειωθούν κατά 50-70 ευρώ οι κρατήσεις για 1,6 εκατ. συνταξιούχους του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι κρατήσεις στις συντάξεις των 450.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και να πληρώνουν όλοι την εισφορά ασθένειας με τον ίδιο τρόπο!

Κίνδυνος για... χειρότερα

Έτσι, ένας συνταξιούχος που το 2009 είχε σύνταξη 2.000 ευρώ και έφτασε να παίρνει 1.510 ευρώ, πληρώνει σήμερα την εισφορά για ασθένεια (4%) στο ποσό των 1.510, δηλαδή έχει κράτηση 60 ευρώ το μήνα.

Από χθες, όμως, η εισφορά 4% θα υπολογίζεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στις 2.000 ευρώ, που σημαίνει ότι η κράτηση αυξάνεται κατά 20 ευρώ και ανεβαίνει στα 80 ευρώ το μήνα!

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο αυτή η προσαρμογή να γίνει αναδρομικά από την 1η/1/2013. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιβάρυνση θα ξεπερνά τα 500 ευρώ και θα πρέπει να μοιραστεί σε δόσεις.

Διπλό... κόλπο

Ένα άλλο τρικ είναι ότι η κράτηση ασθένειας θα επιβάλλεται μεν στο αρχικό ποσό, αλλά οι μειώσεις του Μνημονίου θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται στην αρχική σύνταξη σαν να μην έχει γίνει η κράτηση ασθένειας! Για παράδειγμα:

Αρχική σύνταξη 2.150 ευρώ.
Εισφορά 4% για ασθένεια 86 ευρώ.
Υπολογισμός μειώσεων λόγω Μνημονίου στη σύνταξη των 2.150 ευρώ και όχι στη σύνταξη των 2.064 ευρώ αν αφαιρούνταν τα 86 ευρώ από την κράτηση ασθένειας.
Σύνταξη μετά τις περικοπές του Μνημονίου: 1.597 ευρώ.
Τελικό πριν από φόρο ποσό με αφαίρεση των 86 ευρώ από τα 1.597 ευρώ: 1.511 ευρώ.

(Ε.Τ. 28/09/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - Kkatikos@e-typos.com) - staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE