Menu


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Συνάντηση προέδρου ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας με τον ΥΦΕΘΑ κ. Αθανάσιο Δαβάκη

Την Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιου Δαβάκη στην 1η Στρατιά και στο ΑΤΑ. Μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του ιδίου ο υποφαινόμενος συναντήθηκε μαζί του στο χώρο του ΑΤΑ.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις περικοπές των συντάξεων καθώς και η ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων ως καθ ύλην αρμόδιου υφυπουργού.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα:
α) Η διπλή περικοπή των συντάξεων.

β) Τα ηλικιακά κριτήρια και ο τρόπος αποστρατείας (αίτηση, πρωτοβουλία υπηρεσίας) που θίγουν βάναυσα κάθε αρχή του δικαίου περί ίσης μεταχείρισης. Τονίσθηκε ότι, το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος της ΝΔ της οποίας ο κ. Δαβάκης είναι βουλευτής αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία θα άρει τον άδικο ηλικιακό ρατσισμό των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών». Χιλιάδες συνάδελφοι αναμένουν αυτή η δέσμευση να γίνει πράξη με την κατάργηση των διατάξεων των ν.3986/2011, 4002/2011 και 4024/2011.
γ) Σε ότι αφορά την δημόσια συζήτηση περί ενοποίησης των Μετοχικών Ταμείων έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αντίφαση της έγγραφης τοποθέτησης του προκατόχου του στο ΥΕΘΑ κ. Καράμπελα ο οποίος στις 24 Μαΐου 2013 ισχυρίστηκε ότι «η εξυγίανση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κατόπιν σκληρής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων φορέων έχει επιτευχθεί».
Στις 4 Ιουνίου 2013 ο Αρχηγός του ΓΕΝ με έγγραφό του προς τη ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η άποψη του ΜΤΝ που αποτελεί και θέση του ΓΕΝ , είναι ότι «η υλοποίηση της ενοποίησης των τριών ταμείων προϋποθέτει την προηγούμενη ανάληψη δράσεων για την πλήρη εξυγίανση του ΜΤΣ με μηδενισμό των συσσωρευμένων δικαιωμάτων των μετόχων –μερισματούχων του».
Στις 17 Ιουνίου 2013 σε έκθεση πεπραγμένων ο πρόεδρος του ΜΤΣ Υπτγος ε.α. Χ. Σωτηρόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρει: «το μέρισμα έχει μειωθεί 43,75% και με τις συνθήκες που διαμορφώνονται από πρώτη προσέγγιση επιβάλλεται νέα μείωση περίπου 50%».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο κ. Καράμπελας λειτουργώντας συνδικαλιστικά και συντεχνιακά προσπάθησε να παραπλανήσει τους ενδιαφερόμενους  με σκοπό να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την ενοποίηση των ταμείων που βραχυπρόθεσμα θα ικανοποιήσει τους μερισματούχους του ΣΞ και μακροπρόθεσμα θα επιφέρει την χρεοκοπία και τη διάλυση όλων.
Το επιχείρημα ότι το ενιαίο μεγάλο μετοχικό ταμείο είναι πανάκεια και θα είναι προς όφελος όλων ακούγεται ειδυλλιακό αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως η συνένωση των άλλων ταμείων επικουρικής ασφάλισης είχε ως αποτέλεσμα νέες μειώσεις και τα «υγιή ταμεία» να εξαϋλώνονται ως σωματίδια από τη νέα μεγάλη μαύρη τρύπα.  

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν θα αποδεχτούμε αποφάσεις, επιβολής ενοποίησης, που θα μας στερήσουν κάθε προοπτική να λαμβάνουμε μέρισμα και όχι χαρτζιλίκι και το δικαίωμα των παιδιών μας στο ΒΟΕΑ.
Ο χειρισμός του θέματος από τον πρώην ΥΦΕΘΑ κ. Καράμπελα δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο εμπιστοσύνης και καλών προθέσεων. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πεδίο συζήτησης ενοποίησης των ταμείων. Πρώτα, πλήρη εξυγίανση του ΜΤΣ που θα  εγγυάται τη βιωσιμότητά του και θα πιστοποιείται από ανεξάρτητους και αναγνωρισμένους φορείς και μετά συζήτηση προοπτικής ενοποίησης.  

Προτάθηκε επίσης από τον υποφαινόμενο τα μερισματούχα μέλη (πρόεδρος και δυο μέλη) του ΔΣ του ΜΤΑ να διορίζονται με απόφαση του υπουργού μετά από πρόταση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ). Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια έμμεση λογοδότηση των μερισματούχων μελών του ΔΣ  προς τα μέλη της ΕΑΑΑ για τα πεπραγμένα τους. Ο ΥΦΕΘΑ βρήκε την πρόταση ενδιαφέρουσα.

Συμπερασματικά ο κ Δαβάκης αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων μας καθώς και το παράλογο κριτήριο της ηλικίας και του τρόπου αποστρατείας. Ανέφερε ότι, επιδίωξή του σε περίπτωση ενοποίησης των μετοχικών ταμείων, αυτή να είναι προς όφελος όλων των ε.ε. και ε.α. συναδέλφων. Εξέφρασε δε την επιθυμία του να συναντηθούμε ξανά στο άμεσο μέλλον.

                   Σγος ε.α. Κ. Λιούτας
πρόεδρος ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE