Menu


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Σε τρεις δόσεις οι περικοπές των συντάξεων

Στα τέλη Ιανουαρίου (οπότε καταβάλλεται η σύνταξη του Φεβρουαρίου) θα τεθούν, τελικά, σε ισχύ οι περικοπές από 5% έως 20% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Η σύνταξη του Ιανουαρίου (που προκαταβάλλεται τον Δεκέμβριο) θα καταβληθεί κανονικά και στη συνέχεια τα χρήματα θα παρακρατηθούν σε δόσεις (καθώς στον νόμο προβλέπεται η εισφορά να τεθεί σε ισχύ από 1/1/2013).

Συγκεκριμένα, η παρακράτηση στο ποσό που αντιστοιχεί στη σύνταξη του Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει σε τρεις δόσεις, δηλαδή με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, κλείδωσαν οριστικά οι μειώσεις έως και 83% στο εφάπαξ, καθώς έκλεισε το παράθυρο για ηπιότερες περικοπές. Ειδικότερα, απαλείφθηκε τελικά η διάταξη που επέτρεπε με υπουργική απόφαση το ποσοστό της μείωσης να περιορίζεται έως και κατά 35%.

Έτσι τελικά οι μειώσεις στα 23 Ταμεία θα εφαρμοστούν με βάση όσα προβλέπονται στο νόμο, χωρίς περιθώρια ευνοϊκότερης αντιμετώπισης.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως, από τα τέλη Ιανουαρίου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όλες οι συντάξεις ανεξαρτήτως Ταμείου θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Δηλαδή θα υπάρχει μια κοινή ημερομηνία για την καταβολή των συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα θα δημιουργηθεί μια Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Στόχος είναι να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των καταβαλλόμενων συντάξεων και να μπει τέλος στη δράση επιτηδείων.

Με βάση τον νόμο, η παρακράτηση αφορά σε συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Οσον αφορά στο ύψος της παρακράτησης, αυτό διαμορφώνεται ως εξής:

- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500.00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5%. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.
- Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 20%.

Σημειώνεται πως με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επεκτείνεται και στο δημόσιο η παρακράτηση 20% στις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται πως εξαιρούνται από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων τα άτομα με βαριά αναπηρία.

Πρόγραμμα «Αριάδνη»
Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου μπαίνει σε εφαρμογή και το πρόγραμμα «Αριάδνη», που προβλέπει πως γάμοι, διαζύγια και θάνατοι θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά σε συμβολαιογράφους.

Την Τετάρτη αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για τις αλλαγές στα εργασιακά (τρόπος καθορισμού κατώτατου μισθού και αποζημιώσεις).

hbnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE