Menu


Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Το Στράτευμα μπαίνει σε οικονομικό «ναρκοπέδιο»

ΣΕ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ύφεση» που απειλεί να τινάξει στον αέρα το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οδηγούν οι περικοπές που έχει επιβάλει η τρόικα τόσο στις λειτουργικές δαπάνες όσο και στους μισθούς των στελεχών του στρατεύματος.

Αντιλαμβανόμενη τα σοβαρά προβλήματα που... προκύπτουν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες για να λύσει όσα προβλήματα μπορεί, σε μια εποχή που η μεν Τουρκία εξοπλίζεται σαν «αστακός», οι δε εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής τρέχουν γρηγορότερα από τα γεγονότα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι σαρωτικές περικοπές τα δυόμισι τελευταία χρόνια στους μισθούς των στελεχών, καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος, που και στις δύο περιπτώσεις αγγίζει το 50%, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί να τινάξει στον αέρα, πέρα από το ηθικό, και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εξέλιξη αυτή, απόρροια των απαιτήσεων της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, νομοτελειακά οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας σε επιχειρησιακή «ύφεση» και ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους στη βάση των νέων οικονομικών δεδομένων.

Την ίδια στιγμή, τραγική είναι πλέον και η οικονομική κατάσταση των στελεχών του Στρατεύματος, και φυσικά και των αποστράτων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια, ειδικά εκείνα με οικογένεια και παιδιά, αντιμετωπίζουν καθημερινά το ενδεχόμενο της... πτώχευσης.

Εξάλλου, χαρτί και μολύβι έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες οι στρατιωτικοί, υπολογίζοντας πόσα θα χάσουν από τις νέες περικοπές που προωθούνται από τα ειδικά μισθολόγια.

Οι μειώσεις

Η κατάργηση των πλασματικών βαθμών στο μισθολόγιο των στρατιωτικών και η χορήγηση μισθού με βάση τον βαθμό που φέρουν δεν μειώνει μόνο τον βασικό μισθό, αλλά και τις συντάξεις και το χρονοεπίδομα, που υπολογίζεται επί του βασικού μισθού. Η μείωση στους μισθούς από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι δραματική και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και το 50%.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου όπως αυτός περιγράφεται στην εισηγητική έκθεση του κεντρικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2013 που ψηφίστηκε την προπερασμένη Κυριακή.

Ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αφορά τα λειτουργικά έξοδα των Ενόπλων Δυνάμεων, για το έτος 2013 θα ανέλθει στο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012, ο οποίος κινείται στα 3,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ, που αφορούσε την αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων των προηγουμένων ετών.

Συνολικά, το 2013 ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κινηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ, μαζί με τα 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων.

- Εμείς πολεμάμε κάθε μέρα! - Είστε υπάλληλοι γραφείου

«Εμφύλιος» των ένστολων με τους εργαζομένους στην ΕΥΠ για τις περικοπές

ΣΥΝΝΕΦΑ στις σχέσεις στρατιωτικών, αστυνομικών και ΕΥΠ. Αφορμή η πληροφορία ότι οι υπάλληλοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαιρούνται από τις μισθολογικές περικοπές του Μνημονίου, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη σε πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, παρά τις διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού «Βήματος» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ θεωρεί δικαιολογημένη την εξαίρεση περίπου 1.300 υπαλλήλων από τα δυσβάσταχτα μέτρα. «Όταν σε αστυνομικούς, δικαστές και στρατιωτικούς έβρεχε λεφτά, εμείς κρατούσαμε ομπρέλα. Εξάλλου, οι στρατιωτικοί πληρώνονται για να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο σε 200 χρόνια. Σ' εμάς ο πόλεμος γίνεται κάθε μέρα» δηλώνει μεταξύ άλλων.

Άμεσες είναι οι αντιδράσεις των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξιωματικοί αναρωτιούνται για ποιον λόγο εξαιρείται μια ομάδα υπαλλήλων από τις περικοπές, τη στιγμή που η προσφορά των τελευταίων στο σύστημα ασφαλείας της χώρας είναι «πενιχρή», όπως τη χαρακτηρίζουν. Τους θεωρούν υπαλλήλους γραφείου, με μόνη προσφορά την καταγραφή συνομιλιών.

Από την άλλη μεριά, το στέλεχος της ΕΥΠ δηλώνει ότι το έργο που προσφέρεται από αυτούς είναι πολύ σημαντικό και αφορά την εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων ή δικτύων κατασκοπείας, χωρίς ποτέ να γίνονται αναφορές στην υποστήριξη αυτή. Ακόμα αναφέρει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα απεργίας ή αποχής, ούτε μπορούν να μετέχουν σε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες χωρίς την άδεια της υπηρεσίας, ενώ δεν μπορούν να παντρευτούν με αλλοδαπές.

Κατηγορεί τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς για διαδοχικές αυξήσεις στους μισθούς τους μέχρι προ διετίας, ενώ υποστηρίζει ότι εκείνοι πήραν τελευταία φορά αύξηση το 1999. Μισθολογικά συγκρίνει τους υπαλλήλους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με τους αντίστοιχους από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και τους θεωρεί υποβαθμισμένους, έχοντας κατά κανόνα μισθό 1.000 ευρώ.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 19/11/2012 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE