Menu


Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

"Κόκκινη κάρτα" των Ρώσων στην Ελλάδα, ανακοινώνεται σήμερα

Ο χάρτης προέρχεται από την ιστοσελίδα της Gazprom, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις σημερινές ανακοινώσεις θα αλλάξει. Οι Ρώσοι παρά τα θρυλούμενα, τα αναμενόμενα κατά πολλούς και τα αναπαραγώμενα από συγκεκριμένους έβγαλε εκτός σχεδίου South Stream την Ελλάδα. Και αυτό ασφαλώς δεν είναι ευχάρστο.

Οι Ρώσοι δεν αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν την Ελλάδα στα σχέδιά τους επειδή όπως υποστηρίζουν κάποιοι "τους πουλήσαμε" ή επειδή δεν αγοράσαμε τα τεθωρακισμένα τους. Αυτά είναι -εξοπλιστικά- παραμύθια της χαλιμάς. Η απόφαση να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στα σχέδια του South Stream έχει να κάνει καθαρά με τα οικονομικά οφέλη που υπολογίζει ότι θα πρέπει να έχει η Gazprom, από τον αγωγό που θα φτιάξει. Και είναι προφανές ότι η εκτίμησή της και για τα επόμενα χρόνια δεν ήταν αισιόδοξη για την Ελλάδα.


Σαφώς και αυτό είναι πρόβλημα,γιατί δείχνει ότι η "ενεργειακή μετοχή" της Ελλάδας έχει απώλειες. Κανείς δεν το αμφισβητεί.

Η Ρωσικη εταιρία Φυσικού Αερίου Gazprom σύντομα θα πάρει την εγκριση για τον αγωγό South Stream.

Ο αγωγός South Stream αναμενέται να λειτουργήσει το 2015 και θα μεταφέρει εως και 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία - κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα - στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία​​, την Αυστρία και την Ιταλία.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε  ότι η τελική συμφωνία για τις επενδύσεις του South Stream θα παρουσιαστούν σήμερα και η κατασκευή θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου. Όμως, η Gazprom δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλγαρίας για την κατασκευή.

Παρατηρητές των αγορών υποστηρίζουν ότι το έργο, που χρηματοδοτείται από την Gazprom, την γαλλική EdF, την ιταλική Eni και την Γερμανική Wintershall, είναι εξαιερετικά δαπανηρό και κατ΄ επεκταση ασύμφορο.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE