Menu


Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο ΤΥΠΟΣ (14/03/2013) ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΓΚΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ»: «Όχι» λένε οι απόστρατοι στα μέτρα λιτότητας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης χιλιάδες απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που... αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζουν άδικα για τον κλάδο τους.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έχοντας στην κορυφή μια τεράστια ελληνική σημαία. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στους μισθούς τους, τις μειώσεις στις συντάξεις αλλά και το νέο Ασφαλιστικό που, όπως υποστηρίζουν, έχουν οδηγήσει πολλές οικογένειες ένστολων να ζουν στα όρια της φτώχειας. Μάλιστα, ένας αντιπτέραρχος εν αποστρατεία κρέμασε τη στολή του στα κάγκελα του κυβερνητικού κτιρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση της ζωής τους, όπως υποστήριξε. Εκεί επέδωσαν και ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον υπουργό, ενώ τήρησαν και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του άτυχου ανθυπολοχαγού που έχασε τη ζωή του χθες κατά την εξουδετέρωση οβίδων σε πεδίο βολής στον Έβρο.
_____________________________________

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Σε θέσεις μάχης... οι απόστρατοι

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ σε όγκο και παλμό ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από 15.000 άτομα, από όλη τη Βόρειο Ελλάδα και Θεσσαλία, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Στην κεφαλή της πορείας ήταν μια τεραστίων διαστάσεων ελληνική σημαία, ενώ το έναυσμα για την έναρξη της πορείας έδωσαν στρατιωτικά εμβατήρια.

Η κινητοποίηση των διοργανωτών ήταν μεγάλη και περίπου 50 λεωφορεία γεμάτα με απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού έφτασαν στη Θεσσαλονίκη. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν ελληνικές σημαίες, πανό και πλακάτ και διαμαρτύρονταν για τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων αλλά και για την κατάσταση στις υπηρεσίες (ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού). Λίγο πριν ξεκινήσουν την πορεία τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού που έχασε χθες τη ζωή του σε πεδίο βολής του Έβρου.

«Κύριε πρωθυπουργέ, οι άδικες περικοπές θα ανάψουν φωτιές», «Έλληνες προδομένοι. Η εξαθλίωση θέλει αντίσταση», «Λαός-Στρατός-Αστυνομία, η δύναμη είναι μία» και «Εσείς μαζί τα φάγατε, εμείς μαζί θα αγωνιστούμε. Φτάνει πια», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που είτε φώναζαν είτε κρατούσαν σε πλακάτ οι συμμετέχοντες. Φτάνοντας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αντιπροσωπία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους και εκείνος δεσμεύτηκε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα τα διαβιβάσει προς τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, στα κάγκελα του υπουργείου τοποθετούνταν η μεγάλη ελληνική σημαία αλλά και η στολή ενός αεροπόρου. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή» και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

(Ε.Τ. 14/03/2013 – ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

______________________________________

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: «Χάσαμε τα πάντα»

Απόστρατοι σε απόγνωση, μέρος δεύτερον. Μαζική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη: «Οι συντάξεις φτάνουν μόνο για λογαριασμούς»

Κρέμασαν τις στολές τους στη μεγάλη σιδερένια πόρτα του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, αφού πρώτα ύψωσαν την ελληνική σημαία. Χιλιάδες απόστρατοι, αλλά και εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θέλησαν με τον τρόπο αυτόν να... δείξουν ότι δεν αντέχουν άλλες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, αφού πλέον με δυσκολία συντηρούν τις οικογένειές τους. «Μας δίνουν ψίχουλα και δεν ενδιαφέρονται εάν μπορούμε να επιβιώσουμε, εάν μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας» λέει με παράπονο στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Παπανικολάου, συνταξιούχος στρατιωτικός και πατέρας πέντε παιδιών.

«Οι μειώσεις στις συντάξεις μας φτάνουν στο 60%. Τα χρήματα που παίρνω ίσα ίσα φτάνουν για να πληρώσω λογαριασμούς και χαράτσια» τονίζει. «Οι στρατιωτικοί δουλεύουν με κίνητρο την αγάπη για την πατρίδα και το φιλότιμο. Κυβέρνηση και τρόικα μας έχουν εξαθλιώσει, έχουν αφαιρέσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας που είχαμε και μας αναγκάζουν να γίνουμε ζητιάνοι» λέει με θυμό, από την πλευρά του, ο Σπύρος Ψαχούλας, συνταξιούχος στρατιωτικός, που κουβαλά στις πλάτες του την ελληνική σημαία. Μια ζωή υπηρετούσε την Ελλάδα. Με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους βρέθηκαν σε πολλές γωνιές της χώρας, έζησαν στον ακριτικό Έβρο και στα νησιά, απέναντι από την Τουρκία.

«Η ανταμοιβή της πατρίδας είναι δυστυχώς συντάξεις και μισθοί πείνας. Όσες δυσκολίες, όμως, κι αν αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες και δεν θα λυγίσουμε» σημειώνει ο κ. Ψαχούλας.

Επί 22 χρόνια δίνει μάχες με τις φλόγες. Καθημερινά η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και, αντί να αμείβεται αξιοπρεπώς, βλέπει τον μισθό του να μειώνεται και να μην επαρκεί πια για να ζήσει την οικογένειά του. «Έπειτα από τόσα χρόνια υπηρεσίας ο βασικός μισθός έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Με δυσκολία τα βγάζουμε πέρα οικονομικά» τονίζει στη «δημοκρατία» ο 47χρονος πυροσβέστης Διονύσης Χάφτας.

«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Απαιτούμε να μας σέβονται και να μπορούμε να θρέψουμε τα παιδιά μας» τονίζει, από την πλευρά του, ο 44χρονος πυροσβέστης Γιάννης Βεροπλίδης.

Οι ένστολοι συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/03/2013 – ΘΑΝΟΣ ΧΕΡΧΕΛΕΤΖΗΣ)

staratalogia.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE