Menu


Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ενημέρωση για τις προσφυγές

Η πρώτη μείωση επήλθε από την προσαρμογή της σύνταξης στις μειωμένες αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών για την οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε σε όλους σχετική ατομική πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περί Προσαρμογής της Σύνταξης με αναδρομικότητα και σχετικές κρατήσεις από τον Αύγουστο του 2012. (ανάλογη μείωση υπέστησαν και οι συντάξεις των δικαστικών)
                Η δεύτερη μείωση εφαρμόστηκε επιπλέον στις ήδη μειωμένες συντάξεις των ειδικών μισθολογίων με την ποσοστιαία μείωση που προβλέπεται με τον ίδιο Νόμο και επιβλήθηκε οριζόντια σε όλες τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-2013, για την οποία επίσης κοινοποιήθηκε σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περί της αναδρομικής αναζήτησης της κράτησης.

Αναφορικά με τις δύο αυτές μειώσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά την έλεγχο της Συνταγματικότητας του σχετικού νόμου στην Ολομέλεια της 3ης Συνεδρίασής του, αποφάνθηκε ότι η επιβολή τυχόν διπλής μείωσης στις συντάξιμες αποδοχές αντίκειται στο Σύνταγμα και ειδικότερα στις αρχές τις Ισότητας και της Αναλογικότητας.
Από τα ανωτέρω συνάγονται τα εξής:
  1. 1.Η πρώτη μείωση της σύνταξης που προκλήθηκε από την μείωση του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων δεν είναι μαχητή και διεκδικήσιμη καθόσον, σύμφωνα πάντοτε και με γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι συντάξεις των ειδικών μισθολογίων (Στρατιωτικών & Δικαστικών) είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τα Ειδικά Μισθολόγια των εν ενεργεία συναδέλφων τους και επομένως οι όποιες μειώσεις ή αυξήσεις στους μισθούς των εν ενεργεία μεταφέρονται αυτόματα και κατ΄ αναλογία στις συντάξεις.
  1. 2.Η δεύτερη όμως μείωση που αφορά στην οριζόντια ποσοστιαία μείωση των συντάξεων του Δημοσίου και εφαρμόστηκε από 1-1-2013, η οποία είναι μεγαλύτερη της πρώτης, είναι μαχητή και διεκδικήσιμη με βάση την παραπάνω γνωμοδότηση και είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν και όσοι εκ των στρατιωτικών συνταξιούχων προσφύγουν κατ΄ αυτής. Άλλωστε η ίδια διάταξη αλλά και η γνωμοδότηση αφορά και τους συνταξιούχους Δικαστικούς οι οποίοι επίσης θα προσφύγουν κατά της διπλής αυτής μείωσης και
  1. 3.Συνεπώς και προς αποφυγή άσκοπων εξόδων, άσκοπων και ατελέσφορων ενεργειών οι οποίες θα έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση των συνταξιούχων, προτείνεται:
α. Να μην ασκηθεί έφεση κατά της μείωσης που επήλθε λόγω της προσαρμογής των συντάξεων στον μειωμένο βασικό των εν ενεργεία συναδέλφων είναι βέβαιο ότι δεν θα ευδοκιμήσει και θα απορριφθεί. Άλλωστε θεωρούμε ότι ουδείς επιθυμεί την αποσύνδεση – απεξάρτηση της συντάξεώς του από το μισθολόγιο των εν ενεργεία συναδέλφων του, δεδομένου ότι η σύνδεση αυτή του εξασφαλίζει μια διαρκή αναλογικότητα μεταξύ μισθού και σύνταξης, αλλά και ότι η όποια μελλοντική θετική μεταβολή του μισθού των εν ενεργεία θα μεταφέρεται αυτόματα και στις συντάξεις.
β. Όλες οι δικαστικές ενέργειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άσκηση των προβλεπόμενων από το νόμο ένδικων μέσων κατά της δεύτερης ποσοστιαίας μείωσης των συντάξεών μας και η οποία είναι η υποβολή ενστάσεως και σε περίπτωση μη ευδοκιμήσεως η υποβολή εφέσεως με αίτημα την εξαφάνιση.
                Μετά από συνεργασία του Ε.Σ.Μ.Α & του Σ.Α.Σ με εξειδικευμένο νομικό γραφείο, τούτο έχει καταρτίσει το πλάνο των προτεινόμενων ενεργειών με την μικρότερη οικονομική επιβάρυνση και την ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών εκ μέρους των συναδέλφων.
                Λεπτομέρειες θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Ε.Σ.Μ.Α και του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Σ.Τ.Υ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE