Menu


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και PSI



Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας στις 2/4/2012 με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους μετόχους και μερισματούχους του ότι το σύνολο των κεφαλαίων του ΜΤΑ και των Ειδικών Λογαριασμών του που ήταν διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 9-3-12, ανέρχονταν στο ποσό των 57.108.186,64 €. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε το ΜΤΑ ότι κατά την 12-3-12, η ονομαστική αξία των διαθεσίμων ήταν 32.657.118,41 και η τρέχουσα αξία 17.464.051,46. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των διαθεσίμων σε τρέχουσα αξία ανέρχεται σε 39.644.135,18 € (ποσοστό 69,4%).
 
Σύμφωνα με τους νόμους ΑΝ 1611/50, ν.2296/94 και ν.2469/97, όλα τα ΝΠΔΔ υποχρεούνται να τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμά τους, τα οποία συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο, το ενεργητικό του οποίου τοποθετείται με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος αποκλειστικά και άμεσα σε κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου).

Η ΤτΕ ισχυρίζεται ότι τα διαθέσιμα των φορέων δεν κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος προς φύλαξη (παρακαταθήκη), αλλά προς επένδυση και σύμφωνα με τους κανόνες για το Κοινό Κεφάλαιο το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου επενδύεται υποχρεωτικά σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Επομένως, λέει η ΤτΕ, με τη δημιουργία του Κοινού Κεφαλαίου οι «λογαριασμοί διαθεσίμων» χάνουν οριστικά την ιδιότητά τους ως τραπεζικών λογαριασμών με την κλασσική έννοια, ως λογαριασμών δηλαδή οι οποίοι αποτυπώνουν χρηματική απαίτηση του δικαιούχου έναντι της Τράπεζας.
Η ΤτΕ με εύσχημο τρόπο και λεκτικούς ακροβατισμούς αρνείται την παραδοχή ότι η επένδυση σε κινητές αξίες του Ελληνικού δημοσίου ήταν απαλλαγμένη του όποιου ρίσκου και ήταν η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας και ο θεσμικός της ρόλος που εγγυόταν τα διαθέσιμα των φορέων στο ακέραιο. 
Η Citibank στις 26/05/2010 σε ανακοινωσή της σχετικά με την υπόθεση της Lehman Brothers πρόσφερε αποζημίωση στο 70% της ονομαστικής αξίας των τίτλων ως ένδειξη καλής θέλησης και καλής πίστης, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αμβλύνει την αναστάτωση που προκάλεσε στους πελάτες της η απρόβλεπτη κατάρρευση της Lehman Brothers παρά το γεγονός ότι η Citibank δεν αναγνώριζε οποιαδήποτε ευθύνη, ούτε σχετική νομική υποχρέωση. 
Σύμφωνα με το άρθρο 123 παρ 1 της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση «απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, οι οποίες εφεξής αποκαλούνται «εθνικές κεντρικές τράπεζες», προς θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς της Ένωσης, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών απαγορεύεται επίσης να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα, από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.»
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΤτΕ παραβίασε κανόνα δικαίου που απορρέει από το πρωτογενές δίκαιο της ένωσης, το οποίο υπερισχύει του εθνικού δικαίου, καθώς παρείχε πιστωτική διευκόλυνση στην κεντρική κυβέρνηση διαθέτοντας το κοινό κεφάλαιο για την αγορά,   απευθείας, ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου.  
Η ΤτΕ, ενεργώντας ως ιδιωτική τράπεζα, αποδέχτηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI (Private Sector Involvement) στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάταξης του ελληνικού χρέους χωρίς να ερωτηθούν οι αρμόδιοι φορείς (ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικοί Φορείς), των οποίων η περιουσία μειώθηκε περισσότερο από 70%. Η συμμετοχή της κεντρικής τράπεζας στην διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων γεννά πελώρια ερωτηματικά καθώς είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα των χωρών μελών της ΕΕ που συμμετείχε στο PSI. Ως κεντρική τράπεζα ανήκει στον επίσημο τομέα και θα έπρεπε να εξαιρεθεί της ανταλλαγής των ομολόγων. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν συμπεριέλαβε στο κούρεμα ούτε την ΕΚΤ ούτε τις κεντρικές τράπεζες των άλλων χωρών που διακρατούν Ελληνικά ομόλογα και ορίζονται ως επίσημος τομέας OSI ( Official Sector Involvement).
Το ΜΤΑ υπέστη μια τεράστια απομείωση της περιουσίας του, που προέρχεται κυρίως από τις κρατήσεις (5%) που επιβάλλονται στις αποδοχές των ε.ε. στελεχών από την ημέρα της κατάταξής τους στην ΠΑ μέχρι την αποστρατεία τους.
Η ΤτΕ ενεργώντας ως ιδιωτική τράπεζα (Η απορία είναι γιατί ονομάζεται κεντρική τράπεζα)  παράνομα και αυθαίρετα επέβαλε, ως μη όφειλε, την συμμετοχή της στο PSI οδηγώντας τα ΝΠΔΔ και τους Ασφαλιστικούς Φορείς σε αναγκαστική χρεοκοπία λεηλατώντας την περιουσία των ασφαλισμένων.
Το ΜΤΑ αφού εξαντλήσει τα εγχώρια ένδικα μέσα θα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της συνθήκης για την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) από την ΤτΕ και να απαιτήσει, όπως ήδη έχει κάνει, αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ για την βλάβη που προκλήθηκε στους μετόχους και μερισματούχους.
Η ΕΑΑΑ (Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας) ως έχουσα έννομο συμφέρον θα πρέπει να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση, προς υποστήριξη, της αγωγής αποζημίωσης που κατέθεσε το ΜΤΑ κατά της ΤτΕ και του Ελληνικού Δημοσίου.  
 Όταν μια ιδιωτική τράπεζα μεταχειρίζεται, ιδιώτες πελάτες, με ένα σχετικό αίσθημα ευθύνης, δεν μπορεί παρά η κεντρική τράπεζα μιας χώρας να αντιμετωπίζει την περιουσία των εργαζομένων και των νομικών προσώπων του ιδίου του δημοσίου με τον ύψιστο  βαθμό εγγύησης, προστατεύοντας το κύρος της και τον θεσμικό της ρόλο.

Με εκτίμηση,

Κώστας Λιούτας
Σγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE