Menu


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το ΜΤΑ βυθίζεται και οι 13.000 μερισματούχοι του αγωνιούν...

Σε προηγούμενα φύλλα μας γράψαμε για τη δραματική κατάσταση του ΜΤΣ και του ΜΤΝ, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία. Σειρά σήμερα έχει το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας (ΜΤΑ), το οποίο έπειτα από εντολή του ΥΦΕΘΑ Παναγιώτη Καράμπελα ανακοίνωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με... τα στοιχεία καταβολής μερίσματος δ' τριμήνου 2012, ο αριθμός των μερισματούχων ανέρχεται σε 13.060 άτομα και βαίνει αυξανόμενος. Η αναλογία μετόχων - μερισματούχων ανέρχεται μόλις στο 1,55:1, όταν το 2006 ήταν 2,46:1, και ο κατήφορος θα συνεχιστεί, με προοπτική να μειωθεί ακόμη και κάτω του 1:1. Με την υπ' αριθμ. 34/3-10-12 απόφαση του ΔΣ/ ΜΤΑ, η τιμή μεριδίου μερίσματος από 1-1-13 μειώνεται κατά 30% και θα είναι μειωμένη μεσοσταθμικά έναντι του Ιουνίου 2011 κατά 41%! Η ζημιά από την αγορά μετοχών, η οποία απεικονίσθηκε για πρώτη φορά στον ισολογισμό 2011, είχε αποτέλεσμα να καταγραφεί τελικό έλλειμμα έτους 2011 12 εκατ. ευρώ. Η ζημιά από το PSI ανήλθε σε 15,1 εκατ. ευρώ και θα βαρύνει το κεφάλαιο του Ταμείου, με σοβαρό αντίκτυπο στην τιμή μεριδίου μερίσματος. Σχετική αγωγή που κατατέθηκε κατά του Δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάκτηση των απωλειών και αποζημίωση του ΜΤΑ και του ΕΚΟΕΜΑ θα συζητηθεί τον Μάρτιο 2015.

Έπειτα από όλα αυτά οι προοπτικές για το 2013 είναι δυσοίωνες για το Ταμείο, με αναπόφευκτη περαιτέρω μείωση του μερίσματος, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΜΤΑ, σμήναρχος Βάιος Κυρατζόπουλος. Βασική αιτία γι' αυτό αποτελεί η κάθετη πτώση των «εσόδων 4%» από δαπάνες - προμήθειες και ποινικές ρήτρες/τόκους διαθεσίμων, λόγω δραστικών περικοπών του λειτουργικού προϋπολογισμού ΓΕΑ και της μη υπογραφής νέων συμβάσεων εξοπλισμών. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, αυτή η πηγή εσόδων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το ΜΤΑ και συγκρίνουν, για παράδειγμα, τα ποσά που εισπράχθηκαν από την ανωτέρω πηγή το 2011, που ανήλθαν σε 40,2 εκατ. ευρώ. με τα μόλις 19,5 εκατ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για το 2013.

Το ΔΣ του ΜΤΑ πάντως, με αυτά τα δεδομένα, έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία νομοθετικές ρυθμίσεις για την αύξηση εσόδων και τη μείωση εξόδων, τα οποία και εξετάζονται. Πηγές της ΠΑ έλεγαν ότι, αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις αυτές, η νέα μείωση των μερισμάτων στο ΜΤΑ (αλλά και του ΕΚΟΕΜΑ) θα είναι αναπόφευκτη...

(ΠΑΡΟΝ 16/12/2012 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE