Menu


Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Απο την Λωζανη του 1923...στην Βιέννη του 90' και στην Ελλάδα του σήμερα.

Mετά την ήττα του στρατού της, από τους Tούρκους εθνικιστές του Kεμάλ Aτατούρκ στο μικρασιατικό μέτωπο, η Eλλάδα κλήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Oι συμμαχικές Δυνάμεις (Aγγλία, Γαλλία, Iταλία), μαζί με άλλες χώρες (βαλκανικές, αλλά όχι μόνο), και φυσικά την Tουρκία, συγκάλεσαν μια συνδιάσκεψη στη Λωζάννη της Eλβετίας το Nοέμβριο του 1922. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα, με διαφορετικούς όρους, οι H.Π.A. και η E.Σ.Σ.Δ. Oι πρώτοι ως παρατηρητές, οι δεύτεροι ειδικά για το θέμα της ρύθμισης του καθεστώτος των Στενών. 
H εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης συνυφάνθηκε με σοβαρές δυσχέρειες, που συνδέονταν με το ευρύ φάσμα των υπό συζήτηση θεμάτων. Oι ειρηνευτικές συνομιλίες επικεντρώνονταν στην οριοθέτηση των εδαφικών διεκδικήσεων των εμπλεκομένων χωρών, καθώς επίσης και το διακανονισμό των σχέσεων στο δημοσιονομικό και το οικονομικό πεδίο.
H τελική πράξη, σε συνδυασμό με τις επιμέρους ειδικές συμφωνίες, καθόριζε εκ νέου την εδαφική φυσιογνωμία της περιοχής, που για αιώνες στο παρελθόν υπαγόταν στην οθωμανική κυριαρχία, και με την πρόβλεψη μιας σειράς διαδικασιών, στόχευε στην επίλυση των προβλημάτων του παρελθόντος. 



Τα βασικά ζητήματα που συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της συνδιάσκεψης (τα σχετικά με την Ελλάδα) αφορούσαν την ανατολική Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ανταλλαγή των πληθυσμών. H σχετική συνθήκη υπογράφτηκε στις 24 Ιουνίου 1923 και μολονότι έγινε γενικά δεκτή με ικανοποίηση, ο απόηχός της ενέτεινε τις διεργασίες στην ελληνική πολιτική σκηνή, που δρομολογούνταν αρκετό καιρό πριν.


Αρχές 10ετίας ’90 ! Οι  Υπολογιστές μόλις ξεκινούσαν …….Για να τυπώσεις ένα απλό εγχειρίδιο,  έπρεπε να κάνεις ολόκληρη διαδικασία με το ……τυπογραφείο !

Φίλος που υπηρετούσε στο ΓΕΕΘΑ, μου είχε πει, ότι συμμετείχε σε μια  σύσκεψη στη Βιέννη για θέματα C.F.E.

Εκεί ο Τούρκος αντιπρόσωπος μοίρασε ανεπίσημα και μυστικά στους συμμάχους ένα όμορφο βιβλίο, προσεγμένο, με όμορφο εξώφυλλο,  σαν δεμένος τόμος μικρής εγκυκλοπαίδειας (συμπαγές --όχι «σπιράλ») . Ήταν η Συνθήκη της Λωζάνης ! Οι «σύμμαχοι» αδιάφορα την άφησαν στα γραφεία τους. Την είδε ο φίλος μου και πήγε στον Τούρκο και ζήτησε και αυτός ….

Όταν γύρισε στο ΓΕΕΘΑ, αντιπαρέβαλε  το πρωτότυπο με το τούρκικο αντίγραφο . Όλα ήταν εντάξει εκτός από  το άρθρο 15 στο οποίο είχε παραληφθεί η φράση « ….και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων.». Επίσης έλειπε και ο σχετικός χάρτης!

Ελπίζω οι τωρινοί Διπλωμάτες –Στρατιωτικοί, να είναι το ίδιο προσεκτικοί και να μην πέφτουν σε τέτοιες παγίδες …….
 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

"152 νησιά της Ελλάδας είναι τουρκικά - Για 16 από αυτά γίνονται διαπραγματεύσεις"!"
"Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού
ή νησίδας στο Αιγαίο".

Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει, προ ημερών, και σε άλλη πανομοιότυπη αμφισβήτηση από τουρκικούς κύκλους της ελληνικότητας 16 νησιών στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Και τώρα όπως και τότε ―και όχι μόνο αυτές τις φορές φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία  επιχειρούν να  θέτουν θέμα κατά της ελληνικότητας των νησιών, μιλώντας ακόμα και για 152―επιχειρώντας να ... εκθέσουν την  την τουρκική κυβέρνηση  ότι δεν κάνει σωστή ''τουρκική'' πολιτική και ...αφήνει την Ελλάδα  να ...αρπάζει από την Τουρκία τα νησιά αυτά!

Αποδεικνύεται ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η δήθεν "οικονομικού περιεχομένου" παρατήρηση-προσβολή προς την Ελλάδα ότι δήθεν "πουλάει τα νησιά της" του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Σύμφωνα με τον Celalettin Yavuz, αντιπρόεδρο του τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TÜRKSAM), το οποίο είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την τουρκική κυβέρνηση "Το ιδιοκτησιακό καθεστώς 152 νησιών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι ... αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης". Μάλιστα ο Yavuz προωρά και πιο πέρα: "Το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει μια σαφή δήλωση για το κοινό σχετικά με το πώς βλέπει το θέμα," είπε δηλώνει ο Yavuz στη Zaman.

"Εάν η Τουρκία στην εύρεση ότι τα εν λόγω νησιά έχουν πιστωθεί στην Ελλάδα δεν έχει διαμαρτυρηθεί, τότε είναι σίγουρα ένα λάθος, πρόσθεσε.

Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες των οποίων η ιδιοκτησία είναι αμφιλεγόμενη και είναι υπό ελληνική κυριαρχία. Αυτά τα νησιά δεν είχαν δοθεί στην Ελλάδα από οποιαδήποτε συμφωνία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο" αναφέρει ο ίδιος.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu δήλωσε, ο οποίος απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημοκρατικού κόμματος δήλωσε ότι "Υπάρχει, όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και ότι η Τουρκία σε μια προσπάθεια να φθάσει σε μια δίκαιη λύση, είναι σε ... διάλογο (!) με την Ελλάδα".

Αυτά τα 16 νησιά που είναι τουρκικά, αλλά παράνομα θεωρούνται ελληνικά είναι οι Οινούσσες, Χουρσίτ, Φούρνοι, Γαιδουρονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Keçi, Γυαλί, Λέβιθα και Ardacıkall, Γαύδος, Δία ή Ντία, Διονυσάδες, Κουφονήσι και.

Ο Faruk Loğoğlu, αναπληρωτής πρόεδρος του  Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θεωρεί επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επέλεξε προς στιγμή, να παραβλέψει την απόκτηση των νησιών από την Ελλάδα, ώστε να μην διακινδυνεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά καμία  χώρα δεν μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Loğoğlu, ο οποίος δεν βρίσκει τις εξηγήσεις Νταβούτογλου σχετικά με τα νησιά επαρκείς, είναι της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προστατεύσει σωστά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Μετά τη δήλωση του Νταβούτογλου ότι το καθεστώς των νησιών αμφισβητείται, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε “δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο”, υπονοώντας ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα. "Ωστόσο, υπάρχουν γκρίζες ζώνες, σοβαρές διαφωνίες στο Αιγαίο", είπε ο Loğoğlu στην Zaman σήμερα. Νεαλονδινου 26-12-12

MENIOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE