Menu


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

«Η ΑΟΖ αλλάζει την Ελλάδα»

Ο χάρτης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συνδέεται με εκείνες της Κύπρου και του Ισραήλ
Ο καθηγητής Νίκος Φώσκολος «χαρτογραφεί» το χρυσωρυχείο των ελληνικών υδρογονανθράκων
Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ορυκτών πόρων χαρακτηρίζει κρίσιμο παράγοντα το Καστελόριζο

Νέα δεδομένα αναφορικά με το γεωπολιτικό πόκερ που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας δημιούργησε η επαναφορά στο προσκήνιο του θέματος των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως ισχυρίζεται... με κατηγορηματικό τρόπο ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδος. Ο καθηγητής και εμπειρογνώμων σε θέματα ορυκτών πόρων επιπροσθέτως κάνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» μια εξαιρετική γεωπολιτική ανάλυση. Η έκθεση της Deutshe Bank και η αντίστοιχη τριών Ελλήνων επιστημόνων (Αντώνης Φώσκολος, Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός), που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό, καταδεικνύουν πως ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ενεργειακή διελκυστίνδα αποκτά πλέον νέες διαστάσεις και είναι συνδεδεμένος με τις συζητήσεις για οριστική λύση στο μέτωπο της κρίσης χρέους. Η γερμανική τράπεζα κάνει λόγο για αποθέματα αξίας μεγαλύτερης των 427 δισ. ευρώ, ωστόσο π επιστημονική τριάδα μιλά για δυνητικά κέρδη άνω των 1.3 δισ. δολαρίων. «Η ΑΟΖ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος. Πάντως, είναι κοινώς αποδεκτό σε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στο θέμα της ΑΟΖ, αφότου η Κύπρος άνοιξε τον δρόμο. Άλλωστε, η θέση της Ελλάδος ενισχύεται και από το γεγονός ότι, με εξαίρεση την Τουρκία, τα γειτονικά μας κράτη (Ιταλία, Αλβανία) κρατούν, αν μη τι άλλο, θετική στάση, καθώς έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη χάραξη της δικής τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ (που θα ακολουθήσουν τη θέσπιση) θα μπορούσε να υπάρξει τόσο με τη Λιβύη όσο και με την Αίγυπτο.

Η ΕΞΙΣΩΣΗ. Σε ό,τι άφορα την Τουρκία, ο κρίσιμος παράγων στην εξίσωση είναι το Καστελόριζο. Κι αυτό γιατί αν -όπως προβλέπεται- η θαλάσσια περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί συμπεριληφθεί στην ελληνική ΑΟΖ, τότε θα δημιουργηθεί μια νοητή γραμμή η οποία θα ενώνει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας Κύπρου-Ισραήλ. Αν συμβεί αυτό, το σενάριο που καλοβλέπει η Άγκυρα, να «ενώσει» τη δική της ΑΟΖ με της Αιγύπτου, καθίσταται αδύνατο. «Η Τουρκία θα πιεστεί απ' όλες τις πλευρές για να συμφωνήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον ΗΠΑ και Ευρώπης για τα εν Ελλάδι κοιτάσματα. «Μην ξεχνούμε ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, φυσικά, ενδιαφέρονται άμεσα για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Έξαλλου, είναι πολύ πιθανό πολλά από τα συμπεράσματα της Deutshe Bank να βασίζονται σε στοιχεία που παρέδωσε ο κ. Σαμαράς στην Ανγκ. Μέρκελ. Από την άλλη, οι Αμερικάνοι δεν θα ήθελαν να εξαρτάται η ενεργειακή επάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία. Γι΄ αυτό ενθαρρύνουν τη συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ - Κύπρου», προσθέτει. Σημειώνεται, δε, πως η εμπλοκή της Ουάσιγκτον έχει μία ακόμη διάσταση, λόγω του γεγονότος ότι οι ενεργειακές συναλλαγές γίνονται με βάση το δολάριο. Η συγκεκριμένη παράμετρος θα έχει άμεση επιρροή και στη χώρα μας, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής της δραστηριότη­τας θα έχει ως κεντρική αναφορά το αμερικανικό νόμισμα.

ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Σε όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης, αλλά και την ποσότητα των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο κ. Φώσκολος επισημαίνει: «Οι Νορβηγοί κατ' αρχήν λένε ότι υπάρχουν, αλλά θα ήθελα να το θέσω πιο απλά. Αν είχατε 60 πηγές που βγάζουν νερό, θα αναρωτιόσασταν αν υπάρχει πετρέλαιο; Τώρα. που έχουμε 60 ηφαίστεια κάτω από την Κρήτη, από τα οποία αναβλύζει επί ένα εκατομμύριο χρόνια κάθε μέρα φυσικό αέριο, γιατί αμφιβάλλουμε; Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από ένα και μόνο ηφαίστειο βγαίνουν 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο! Ένα μέρος μένει στον πάτο της θάλασσας σε στερεή μορφή, κι αν αυτό μετρηθεί σε βαρέλια πετρελαίου, τότε ισοδυναμεί με το διπλάσιο των αποθεμάτων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας! Και σας μιλάω μόνο για την Κρήτη».

Αναφερόμενος στις έρευνες που διεξάγουν οι Νορβηγοί στο Ιόνιο, τονίζει πως «πρόκειται για διαφορετικές δομές κοιτασμάτων απ' ό,τι στην Κρήτη... Είμαστε σε καλό δρόμο και μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχουμε τις πρώτες αξιολογήσεις των ευρημάτων των ερευνών». «Πάντως, πλην ημών και των Νορβηγών, τόσο γαλλικές όσο και αμερικανικές επιστημονικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει επίσης να σας πω ότι βάσει αναλύσεων που έχουν γίνει από Γερμανούς και Αμερικάνους επιστήμονες, το φυσικό αέριο της χωράς προέρχεται από θέρμανση πετρελαίου που βρίσκεται σε βάθος 4.500 χιλιομέτρων», καταλήγει ο κ. Φώσκολος.

ΑΜΕΣΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

Ο κ. Φώσκολος εκφράζει την πεποίθηση πως θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες, και μάλιστα με καλές αμοιβές. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν στην ενέργεια είναι κατά κανόνα καλά αμειβόμενοι», λέει. Καταλήγοντας, υπογραμμίζει πως, με δεδομένες και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων, η χώρα θα μπορούσε να δρέψει τους πρώτους καρπούς μέσα στο διάστημα 2016 - 2020. «Εκτός κι αν κάποια εγχώρια συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας βάλουν εμπόδια στην όλη διαδικασία», συμπληρώνει με νόημα ο κ. Φώσκολος.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 15/12/2012 – ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΟΥΣΚΙΔΗΣ - newspaper@parapolitika.gr - forapartida-forapartida.blogspot.gr)

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE