Menu


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Αρσένης: «Οι περικοπές στην άμυνα δεν είναι καθόλου αθώες»

Ο Γεράσιμος Αρσένης κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για τα εθνικά θέματα και κάνει λόγο για επαναχάραξη συνόρων

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑ ένας πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας για κίνδυνο επαναχάραξης συνόρων ακόμη και για την Ελλάδα, αλλά και για προσπάθεια ουσιαστικής διάλυσης των εθνικών στρατών στην Ευρώπη, δεν είναι εύκολο να προσπεράσεις τα λεγόμενά του έτσι απλά. Ο Γεράσιμος Αρσένης πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τοποθετήθηκε... δημοσίως γι' αυτά τα θέματα, «χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου» και τονίζοντας ότι είναι εγκληματικό λάθος να διαχωρίζεται η διαχείριση της οικονομικής κρίσης από την εθνική ασφάλεια της χώρας. «Η κρίση ασφάλειας από το εξωτερικό θα έρθει ξαφνικά κι όχι σε χρόνο που εμείς θα επιλέξουμε», υποστηρίζει ο Γ. Αρσένης ο οποίος δεν έκρυψε την πολύ μεγάλη ανησυχία του για τη Θράκη και όσα συμβαίνουν εκεί.

«Σήμερα ξαναχαράσσονται τα σύνορα. Το έθνος-κράτος που ξέραμε παλιά αλλάζει και θα έχουμε μια εικόνα της περιοχής σε 10 έως 15 χρόνια, πολύ διαφορετική. Εμείς δεν σχεδιάζουμε. Βλέπουμε το θέμα της οικονομικής κρίσης με παρωπίδες σαν ένα τεχνικό θέμα. Αρμενίζουμε στραβά και πρέπει να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Τα θέματα τα οικονομικά πρέπει να τα δούμε μαζί με τα εθνικά θέματα», είπε ο Γ. Αρσένης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα αμυντικών θεμάτων Onalert.gr, προσθέτοντας: «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, που χάραξαν τα σύνορα στην περιοχή μας δεν είναι και τόσο μακριά. Ιστορικά εννοώ. Αυτά τα σύνορα δεν μπορούμε να τα θεωρήσουμε δεδομένα. Μπορούν να αλλάξουν κάτω από διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες κάτω από αλλαγή ισορροπιών δυνάμεων στην περιοχή. Κι αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να έχουμε τον νου μας».


Ο πρώην ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στις αλλαγές που συντελούνται σ' όλη την περιοχή, οι οποίες φοβάται ότι θα είναι ραγδαίες -προέβλεψε εμφύλιο στην Αίγυπτο σε έξι μήνες- και υποστήριξε ότι πρέπει όλες αυτές οι γεωπολιτικές αλλαγές να απασχολήσουν σοβαρότατα την Ελλάδα, γιατί επηρεάζουν «όχι μόνο τα εθνικά μας θέματα, αλλά και την οικονομική μας υπόσταση».

«Αγανακτώ»

Ο πρώην ΥΕΘΑ επισήμανε ότι οι πιέσεις της τρόικας για περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι καθόλου «αθώες» και εντάσσονται σ' ένα γενικότερο σχέδιο απαξίωσης των εθνικών στρατών στην Ευρώπη:

«Είναι σαφές ότι ο χώρος της Εθνικής Άμυνας δέχεται επίθεση και πολλά κρύβονται πίσω απ' αυτή. Μ' αγανακτεί η στάση της πολιτείας στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Εθνική Άμυνα. Ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει παραδοθεί στις πιέσεις της τρόικας πίσω από τις οποίες όμως κρύβονται άλλα πράγματα. Είναι σαφές ότι οι σχεδιαστές της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή δεν θέλουν εθνικούς στρατούς. Θέλουν πολυμερείς οργανισμούς ασφάλειας όπως το ΝΑΤΟ και οι εθνικοί στρατοί, να περιοριστούν σε δύο πράγματα:

στην εσωτερική ασφάλεια, που δεν είναι δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων και
στο να τροφοδοτούν τις πολυεθνικές δυνάμεις σε αποστολές στην περιφέρεια».

«Θέλουν στρατό 30.000»!

«Δεν θέλουν Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα. Θα ήταν ευχαριστημένοι μ' έναν στρατό 30.000, κι εκεί το πάνε. Πρέπει να αντισταθούμε. Η Ελλάδα πρέπει να έχει αποτρεπτική δύναμη», πρόσθεσε ο Γ. Αρσένης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή εγγύηση για τα ελληνικά σύνορα.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την τρόικα να αποδομήσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Βεβαίως μπορούν να γίνουν οικονομίες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν χρειάζονται διάλυση», ανέφερε ο ίδιος. Ο Γ. Αρσένης είπε ότι δεν είναι τυχαίο ότι «οι Γερμανοί "γονάτισαν" τους δύο πιο "άτακτους παίκτες" της περιοχής τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα-Κύπρο, τον Ελληνισμό δηλαδή» και τόνισε ότι τώρα κάνουν στην Ελλάδα μπίζνες.

«Ο κ. Φούχτελ δεν κάνει εδώ τουρισμό, ούτε δημόσιες σχέσεις. Δεν ενδιαφέρονται οι Γερμανοί για την επιστροφή του χρέους. Μια μόνιμη επικυριαρχία επιδιώκουν στην περιοχή. Λειτουργούν επιχειρηματικά. Με την εσωτερική υποτίμηση που επιβάλλουν και τη φθηνή εργασία θα έχουν δημιουργήσει έναν "παράδεισο" για τις γερμανικές επιχειρήσεις», υποστήριξε ο πρώην ΥΕΘΑ.

«ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΣΣΟΒΟ Η ΘΡΑΚΗ»

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΕΘΑ αναφέρθηκε ειδικά στη Θράκη, κάνοντας λόγο για «κοσοβοποίηση» της περιοχής και επαναλαμβάνοντας τον κίνδυνο επαναχάραξης των συνόρων.

«Αν μ' ανησυχεί κάτι περισσότερο απ' όλα, αυτό είναι η Θράκη. Το προξενείο στην Κομοτηνή κυβερνά. Είναι θλιβερό να βλέπω Έλληνες βουλευτές να φωτογραφίζονται στο προξενείο, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι από εκεί ασκείται η τουρκική πολιτική στην περιοχή. Είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά και μπορούμε να φθάσουμε σε λίγα χρόνια σ' ένα Κόσσοβο μέσα στην Ελλάδα. Γι' αυτό μίλησα για "επαναχάραξη συνόρων"».

Καταλήγοντας, ο Γ. Αρσένης έκανε λόγο για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μέχρι τώρα διαπραγματεύεται όχι μόνο στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης, αλλά ακόμη και στα ελληνοτουρκικά: «Έχει μπει στο πετσί μας ένα φοβικό σύνδρομο, που μας έχουν καλλιεργήσει εντέχνως. Που έχει δημιουργήσει την πεποίθηση ότι πρέπει να δεχόμαστε ό,τι μας επιβάλλουν... Με δειλούς και ηττημένους δεν μπορείς να κάνεις πολιτική και δουλειά. Είναι στα δικά μας χέρια να αλλάξουμε την κατάσταση».

(REAL NEWS 16/12/2012 – ΠΑΡΙΣ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ - p.karvounopoulos@realnews.gr)
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE