Menu


Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η απίστευτη πρόκληση Ερντογάν

Τις πραγματικές της επιδιώξεις εις βάρος της χώρας μας, τις οποίες κρύβει προσεκτικά κάτω από ένα διπλωματικό προσωπείο δήθεν προσέγγισης των δύο χωρών, αποκαλύπτει ακόμη και μέσα στην εορταστική περίοδο η Τουρκία, διά στόματος μάλιστα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, πουλάει τα νησιά της, για να λάβει τη σκληρή, προσωπική απάντηση του «φίλου» του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ειδικότερα, «χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία, δεν ταιριάζουν σε ηγέτες και μάλιστα γειτόνων, που λένε ότι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: «Γι' αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια». Παράλληλα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικών νησιών και υποστηρίζει: «Οσο για τα περί πώλησης νησιών, φοβούμαι ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες. Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή».

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Ερντογάν έδωσε συνέντευξη σε δύο τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (Star και NTV) και ανέφερε ότι η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της, ενώ πρόσθεσε ότι «κακώς αναβαθμίστηκε η ελληνική οικονομία από τη Standard & Poor's».


«Δεν είναι δυνατό να συμφιλιωθώ με τους οίκους αυτούς. Είναι πλήρως πολιτικοποιημένοι. Η Ελλάδα έχει βουλιάξει και ανεβάζουν τη βαθμολογία της κατά έξι μονάδες, ενώ της Τουρκίας με το σταγονόμετρο. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους σταθμούς και συμπλήρωσε: «Ακόμα αυξάνουν κατά έξι βαθμίδες τη βαθμολογία μιας χώρας που πουλάει τα νησιά της».


«Πόρτα» από Λιβύη για ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, την ολιγωρία πολλών ετών του πολιτικού της συστήματος και της «εμπνευσμένης» εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε πληρώνει πλέον η χώρα, όπως φάνηκε μετά την επίσημη επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος δεν έγινε καν δεκτός από τον ομόλογό του…

Ευθυγραμμισμένη με τις τουρκικές θέσεις, οι Λίβυοι όχι μόνο απέκλεισαν διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ, αλλά κάλεσαν και για πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται πολυετείς καθυστερήσεις που θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα προσδοκώμενα ελληνικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από το σημερινό τέλμα.

Παρά τις μεγάλες και πολύμηνες διευκολύνσεις που παρείχε η Ελλάδα στα στρατεύματα -κυρίως τις αεροπορικές δυνάμεις- που ανέτρεψαν το καθεστώς Καντάφι, το κέρδος για την Ελλάδα είναι μηδενικό, ενώ η νευρικότητα του ψύχραιμου γενικά υπουργού Εξωτερικών δεν κρυβόταν, καθώς μάλιστα γνώριζε εν πολλοίς τι θα αντιμετώπιζε στο ταξίδι του.


Μακάριος Β. Λαζαρίδης - dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE