Menu


Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο-ασπίδα για τα νησιά του Αιγαίου λόγω της ΑΟΖ!

Ποιες κινήσεις ενίσχυσης εξετάζονται σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία για να αντιμετωπιστούν οι πιθανές αντιδράσεις των Τούρκων μετά την (αναμενόμενη) ανακήρυξη της

Σε αναθεώρηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που πρώτη αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 28 Δεκεμβρίου 2012, προχωρούν τα Γενικά Επιτελεία. Συμφωνά με ασφαλείς πληροφορίες... η αναθεώρηση των προγραμμάτων έχει έναν και μοναδικό στόχο: την προσαρμογή της εθνικής άμυνας στα νέα δεδομένα, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται από τις ελληνικές κινήσεις προς την κατεύθυνση ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Άλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «κανένα βήμα πίσω δεν θα γίνει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ΑΟΖ και ό,τι έχει πει προ εκλογών θα τηρηθεί. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όμως όλες τις καταστάσεις και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες, όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Έρχονται σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κυβέρνησης μέχρι την άνοιξη. Εξελίξεις σε επίπεδο πρωθυπουργού, ΥΠΕΞ, και υπουργείου Άμυνας που έχω την τιμή να ηγούμαι». Μάλιστα, ο υπουργός προειδοποίησε και την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα», παύοντας την επιθετική πολιτική της στο Αιγαίο.

Αναθεώρηση

Η αναθεώρηση, επομένως, των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων υπό το συγκεκριμένο πρίσμα είναι πρακτικά εκ των ων ουκ άνευ και έχει ως επιμέρους στόχους, πρώτον, την προστασία των συγκοινωνιών των θαλάσσιων οδών από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και, δεύτερον, την προστασία στην πράξη των περιοχών που περιέχονται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κατ' επέκταση της δυνάμει ΑΟΖ.

Μάλιστα, προβλέπεται η ενίσχυση των φρουρών που διατηρούν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε νησιά όπως το Καστελόριζο, η Στρογγύλη και η Ρω, καθώς αναμένεται αύξηση -τόσο «ποιοτική» όσο και ποσοτική- των τουρκικών επιθετικών κινήσεων, οι οποίες θα «συμβαδίζουν» με τις αντίστοιχες ελληνικές κινήσεις στο θέμα της ΑΟΖ έναν συντονισμό που θα θέσει σε κίνηση η Τουρκία για ευνόητους λόγους εκφοβισμού της Ελλάδας. Βάσει αυτών, το ΓΕΕΘΑ μελετά ήδη τον νέο «χάρτη» των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων, οι οποίες κυριότερα στοχεύουν στην ενίσχυση της Π.Α. και του Π.Ν. Έτσι, επείγουσας σημασίας φαίνεται να είναι το θέμα του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ), μια έλλειψη η οποία καθηλώνει ουσιαστικά τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού για έλεγχο και προστασία των εθνικών υδάτων, αφήνοντας την τουρκική αεροπορία και το τουρκικό ναυτικό με τα CΝ-235ΜΡΑ να αλωνίζουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ένας άλλος βασικός τομέας που χρήζει ενίσχυσης είναι η Πολεμική Αεροπορία. Βασικός άξονας είναι η αυτονόητη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μαχητικών να φτάσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, με την παραγγελία των κατάλληλων ανταλλακτικών, και από εκεί και πέρα η αναβάθμιση των F-16 Block 50 και 52 plus στο επίπεδο των F-16 Advanced, ενώ θα διερευνηθεί και η δυνατότητα αναβάθμισης των Mirage 2000.

Εξίσου κορυφαίο είναι το θέμα της προμήθειας δύο φρεγατών άμυνας περιοχής, με την ενοικίαση σε πρώτη φάση μίας (συν μίας) FRΕΜΜ ή ακόμη και Horizon. Σημαντικό θεωρείται και το θέμα αντικατάστασης των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού - μέσου βεληνεκούς που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

Το δόγμα

Στις τελικές τους αποφάσεις, πάντως, οι στρατηγοί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», αναμένεται να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το διεθνές γεωστρατηγικό και διπλωματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται και δρα η χώρα μας.

Άλλωστε οι νέες προκλήσεις ασφαλείας επιβάλλουν επιτακτικά την προσαρμογή της χώρας μας στις πολιτικές που υιοθετούν τα σύγχρονα κράτη.

Παράλληλα, θα προσμετρηθούν και οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνονται η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η πρόληψη και η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, η ύπαρξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (δυτικά Βαλκάνια, Μ. Ανατολή), η διατήρηση της στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι διπλωματικοί χειρισμοί όσο και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που περνάει και μέσα από την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Απέναντι στους κινδύνους αυτούς το Στρατηγικό Δόγμα της χώρας μας, το οποίο είναι αποτρεπτικό - αμυντικό, επιβάλλει τη διατήρηση Ενόπλων Δυνάμεων που εξασφαλίζουν την αμυντική επάρκεια, την απαιτούμενη στρατηγική ευελιξία, την ικανότητα άμεσης αντίδρασης, την ενεργή συμμετοχή στην ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και την περιφερειακή παρουσία.

Τα νέα οπλικά συστήματα

Το νέο ΕΜΠΑΕ θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα προγράμματα οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν την αποτρεπτική ικανότητα και τις δυνατότητες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα θα δίνει πρωτίστως έμφαση στην εξασφάλιση από τον καιρό της ειρήνης υψηλού βαθμού διαθεσιμότητας (υποστήριξη - συντήρηση - ανακατασκευές - εκσυγχρονισμοί) των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και μέσων, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, ώστε να παραμείνουν στο σημερινό αξιόμαχο επίπεδο οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ταυτόχρονα θα προωθεί την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και μέσων υψηλής τεχνολογίας, μεγάλης εμβέλειας και ακρίβειας, καθώς και την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 19/02/2013 – Σ.Λ.) - staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE