Menu


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Έκαναν πειραματόζωα τους στρατιωτικούς!

Κραυγή απόγνωσης από τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς για τις συνεχόμενες περικοπές: «Αντιμετωπιζόμαστε με εμπάθεια από τις κυβερνήσεις και θυσιαζόμαστε πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ»
Η συνεχής παρακμή του αμυντικού μηχανισμού της χώρας και η σε απαράδεκτα πλέον επίπεδα υποβάθμιση της οικονομικής καταστάσεως και του επιπέδου διαβιώσεως των εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ελλήνων στρατιωτικών προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις τους, οι οποίες εκφράζονται με... ιδιαίτερη μαχητικότητα και ακλόνητα επιχειρήματα μέσα από τις ενώσεις και τα σωματεία τους, αλλά και από πλήθος επιστολών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη στήλη.
Τα επιχειρήματα και τα αντικειμενικά γεγονότα που επικαλούνται οι στρατιωτικοί είναι τόσα που δεν ξέρει κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει. Σε ανοιχτή επιστολή της «ΑΚιΣ» (Ανεξάρτητη Κίνηση Στρατιωτικών) προς τον ΥΕΘΑ και μετά τη συνάντησή τους την ίδια ημέρα (9 Ιανουαρίου) με τον πολιτικό προϊστάμενο του ΥΠΕΘΑ η πικρία των στρατιωτικών εκφράζεται χωρίς περιστροφές. Στο κείμενο προς τον ΥΕΘΑ γίνεται λόγος «για μία αδικαιολόγητη εμπάθεια από προκατόχους σας κατά των Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών» για το γεγονός ότι «ως κοινωνική ομάδα αντιμετωπίζουμε τη μανία καταδιώξεως κάποιων έως του σημείου να υφιστάμεθα τριπλή περικοπή των συντάξεών μας!» και για «για την αντιμετώπιση μας από την Πολιτεία, η οποία μας δημιουργεί την εντύπωση ότι για όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας υπεύθυνοι είναι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ε.Δ.».

Αγανάκτηση

Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται χαρακτηριστικώς: «Δυστυχώς, όλοι οι συνάδελφοι, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, βράζουν από αγανάκτηση. Αγανάκτηση συσσωρευμένη. Αγανάκτηση πολλών ετών, διότι, ενώ ποτέ δεν υπήρξαν προνομιούχοι, σήμερα παρουσιάζονται ως τέτοιοι και μάλιστα θυσιάζονται πάντα πρώτοι και εν ψυχρώ στον βωμό των οικονομικών πειραματισμών».

Στην ανοιχτή της επιστολή η ΑΚιΣ αναφέρεται στη δυνατότητα εισόδου «ελληνοποιημένων» αλλοδαπών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με την κατάργηση του γένους (ελληνικού) και μόνο προαπαιτούμενο την ιθαγένεια, όπως αυτή αποκτάται βάσει του νόμου Ραγκούση. Ειδική επισήμανση γίνεται στη μεγάλη ιστορική ευθύνη όσων ανέχονται ακόμη την ισχύ αυτής της διατάξεως, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν έπειτα από χρόνια, όταν αλλοδαποί μετανάστες που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια θα στελεχώνουν τις ελληνικές Ε.Δ. Στην ίδια επιστολή γίνεται επίσης λόγος για τον επιβληθέντα «ηλικιακό ρατσισμό» στους συνταξιούχους στρατιωτικούς, δηλαδή στη γνωστή περίπτωση απόστρατοι 50 ετών να λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από άλλους που είναι 55 ετών, παρά το γεγονός ότι έχουν τα ίδια συντάξιμα χρόνια και τις ίδιες εισφορές, καθώς και για την αντισυνταγματική απαγόρευση εργασίας μετά την αποστρατεία τους, αμφότερα καρποί της υπουργίας (στο ΥΠΕΘΑ) Βενιζέλου.

Στο θέμα των συντάξεων τονίζεται ιδιαίτερα ότι με τα τελευταία μέτρα οι συντάξεις των στρατιωτικών -και μόνον αυτών από όλους τους άλλους συνταξιούχους- υπέστησαν τριπλή μείωση! Μία λόγω μειώσεως του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού, μία ακόμη λόγω μειώσεως των συντελεστών των βαθμών και μία τρίτη από την ποσοστιαία, όπως και των υπόλοιπων συνταξιούχων, με αποτέλεσμα αφενός να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με άλλους εργαζομένους και αφετέρου «να καλούνται να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία εις τριπλούν και καθ' υπέρβαση των συνήθων μειώσεων που επιβάλλονται σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων». Ειδική και μακρά αναφορά γίνεται επίσης στο ΜΤΣ, στο ΕΚΟΕΜΣ (επικουρικό ταμείο στρατιωτικών) και το ΒΟΕΑ (Βοήθημα Οικονομικής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας), με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα και κυρίως για το ΜΤΣ, για το οποίο ζητείται επιπλέον «επιτάχυνση της διερευνητικής και δικαστικής διαδικασίας σε ό,τι αφορά την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών στους όποιους υπαίτιους για το κατάντημά του, ώστε να τους επιβληθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις».

Το ΜΤΣ

Οι ζημίες που υπέστη το ΜΤΣ αναφέρονται και σε κοινή ανακοίνωση της ΑΚιΣ και της Ανεξάρτητης Κινήσεως Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων που εξεδόθη στις 14 Ιανουαρίου:

α) περί τα 200.000.000 ευρώ που είχαν αποταμιευθεί από εισφορές στα Μετοχικά Ταμεία, τα οποία χάθηκαν μέσω του ΡSΙ, με το ΜΤΣ να είναι το μόνο Ταμείο που δεν έχει προβεί στις ανάλογες νομικές ενέργειες,
β) περί τα 300.000.000 ευρώ από κρατήσεις υπέρ ΕΑΣ (νέο ΛΑΦΚΑ) που παρακρατούνται εδώ και 29 μήνες από τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, τα οποία επίσης υφηρπάγησαν μέσω του ΡSΙ,
γ) η μη απόδοση στο ΜΤΣ των κατά νόμον κρατήσεων υπέρ αυτού από τις προ του έτους 2000 συμβάσεις προμηθειών κύριου υλικού, για τα οποία δεν δίδεται καμία εξήγηση,
δ) τα 200.000.000 ευρώ που διετέθησαν από το ΜΤΣ για τη Γενική Τράπεζα μέχρι το έτος 2000, χωρίς κανένα όφελος για το ΜΤΣ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο νυν πρόεδρος του ΜΤΣ και
ε) η με τρία χρόνια καθυστέρηση οικονομικής επιθεωρήσεως στο ΜΤΣ, «η οποία τελικά φέρεται ότι ανέδειξε σωρεία επιλήψιμων πράξεων και παραλείψεων την τελευταία δεκαετία και για τις οποίες πολλάκις οι Ενώσεις Αποστράτων με επιμονή ισχυρίζονταν».

Μειώσεις που έχουν επίπτωση στο ηθικό

ΟΙ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ συνέπειες όλων των παραπάνω που δεν αφορούν μόνο τα εν αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ., αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη τους. Οι ταπεινωτικού πλέον επιπέδου μειώσεις των αποδοχών τους (σ.σ.: π.χ., μισθός Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με 40 χρόνια υπηρεσίας, ύψους 2.300 ευρώ! - ακόμη πιο κάτω οι άλλοι αρχηγοί των Κλάδων) και αυτές που ακολουθούν το 2014 είναι φανερό ότι έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ηθικό, το οποίο αποτελεί τον βασικό πυλώνα κάθε αμυντικού μηχανισμού και επηρεάζει άμεσα το αξιόμαχο. Από τη μια, γιατί (όπως επισημαίνει και η ΑΚιΣ) οι στρατιωτικοί βράζουν πλέον από αγανάκτηση και, από την άλλη, γιατί ένα άλλο τμήμα τους διολισθαίνει σταδιακά από την αδράνεια στην απάθεια.

Για τους άλλους πυλώνες του αμυντικού μηχανισμού της χώρας και συγκεκριμένα τους εξοπλισμούς, το υλικό και τη συντήρησή του, την εκπαίδευση και τις ασκήσεις, την επάρκεια προσωπικού μετά τη μείωση της θητείας του 2009 κ.ά., για τους οποίους έχει γίνει πλειστάκις λόγος από αυτές τις στήλες, θα επανέλθουμε σύντομα. Στο περασμένο φύλλο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» δώσαμε ήδη μία εικόνα για την κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία.

Γιατί -για όσους δεν το αντελήφθησαν- η συζήτηση για την άμυνα μόλις άρχισε (σ.σ.: το θέμα πέρασε ήδη και στην τηλεόραση). Και αυτή δεν θα περιορίζεται πλέον στην περιγραφή της σημερινής απαράδεκτης καταστάσεως των Ε.Δ. της χώρας, αλλά θα εκτείνεται και στην αναζήτηση ευθυνών για όσους τις έφεραν σε αυτήν την κατάσταση και όσους την απέκρυπταν μέχρι τώρα. Γιατί όπως έχουμε γράψει και άλλοτε, η καταστροφή της άμυνας της χώρας αποτελεί εθνικό έγκλημα και τέτοια εγκλήματα απαιτούν πάντα την εξεύρεση των υπευθύνων.


(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 20/01/2013 – ΜΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ) - staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE