Menu


Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Νέο μεγαλύτερο ψαλίδι σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ για τους ένστολους απαιτεί η τρόικα

90 εκατ. ευρώ οι επιπλέον περικοπές που ζήτησαν να εφαρμοστούν άμεσα
Τορπίλη στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ρίχνει και πάλι η τρόικα, που ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε νέες μειώσεις και αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο για τους ένστολους.
Πριν καν εφαρμοσθούν... οι περικοπές μισθών που επιβλήθηκαν (και αναδρομικά από 1-8-2012), το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καλέσει τις επόμενες ημέρες σε διάλογο τους εκπροσώπους όλων των Σωμάτων Στρατού και Ασφαλείας, με απώτερο σκοπό την κατάργηση των μισθολογικών διαφοροποιήσεων που παραμένουν σήμερα ανάλογα με τον κλάδο όπου υπηρετεί κάθε ένστολος (Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό). Στο του εξορθολογισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης ουσιαστικά επιχειρούνται η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και η πλήρης εξομοίωση των αποδοχών για κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας, για όλα τα Σώματα.

Τη «βόμβα» αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξαν λίγο πριν φύγουν τον Νοέμβριο από την Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, που δεν αρκέστηκαν στο μαχαίρι πάνω και από 25 % που επιβλήθηκε ήδη στους μισθούς των ένστολων. Αντιθέτως ζήτησαν να εφαρμοσθούν ταχύτερα, από το 2013 κιόλας ει δυνατόν αντί του 2014, τα μέτρα για επιπλέον περικοπές ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τους ελεγκτές πάντως το ειδικό μισθολόγιο των ένστολων δεν θεωρείται ενιαίο, καθώς διαπιστώνουν πολλές και διαφορετικές ταχύτητες στον υπολογισμό των αποδοχών τους. «Καρφί στο μάτι τους» αποτελούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών, που λαμβάνουν και έναν επιπλέον βαθμό (μισθολογικά) όταν αποστρατεύονται. Αντιθέτως στα Σώματα Ασφαλείας παίρνουν τον μισθό που αντιστοιχεί στον βαθμό τους, εκτός αν εξελιχθούν στην ιεραρχία, χωρίς να βαρύνει η αρχαιότητα όπως στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως, λέγεται, πως έχουν εντοπίσει και άλλες αμοιβές και επιδόματα που λαμβάνουν, π.χ. αστυνομικοί «ειδικών καθηκόντων» κτλ, για τις οποίες ζητούν επανεξέταση από μηδενικής βάσης.

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται ευθέως και με περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις των αποστράτων. Ήδη αυτές έχουν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις έως 25 % λόγω της μείωσης των μισθών των εν ενεργεία υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας καθώς υπάρχει οργανική σύνδεση μεταξύ συντάξεων και μισθών κάθε βαθμίδος. Για παράδειγμα, ο συνταξιούχος που φέρει τον βαθμό του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ από 2.500 € έχει κατέβει στα 1.700 €.

Ο υπουργός Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ωστόσο, έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων των αποστράτων το 2013, αψηφώντας τις επιταγές του μνημονίου που προβλέπει οριζόντιες μειώσεις (πλαφόν, κατάργηση δώρων κτλ) χωρίς να εξαιρεί τις στρατιωτικές συντάξεις που ψαλιδίστηκαν ήδη.

Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, οι ένστολοι έρχονται αντιμέτωποι και με νέες μεγάλες μειώσεις του εφάπαξ τους, που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 20%.

(BUSINESS STORIES 20/01/2013 – ΚΩΣΤΗΣ Χ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΤΟΥΣ

Σε απόγνωση τα στελέχη των ΕΔ, η οικονομική πολιτική που θα εφαρμοσθεί εντός του 2013, είναι πιθανότατα η εξής:

Οι δόσεις θα ολοκληρωθούν τον μήνα Μάιο που αφορούν τις αναδρομικές κρατήσεις του Νόμου 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ τ. Α’ 222/12-11-2012), κατόπιν εντός του μηνός Ιουνίου, πιθανολογείται ότι θα τροποποιηθεί o Νόμος 2838/2000 και συγκεκριμένα το άρθρο 5, που αφορά «τις μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών», οι οποίες διαχωρίζονται από τις αντίστοιχες της ελληνικής αστυνομίας, του πυροσβεστικού και του λιμενικού σώματος, με εφαρμογή της τροποποίησης του Νόμου, αναδρομικά από 01 Μαρτίου. Οι νέες δόσεις θα αρχίσουν από τον μήνα Αύγουστο μέχρι τον μήνα Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη των ΕΔ από τους 12 μήνες του έτους, τους 10 μήνες θα πληρώνουν αναδρομικές κρατήσεις. Επισημαίνεται ότι, με το νέο μισθολόγιο τα στελέχη θα πληρώνονται τον διοικητικό βαθμό που φέρουν, αναμένεται μεσοσταθμική μείωση από 5 % έως 18 % ανάλογα με τον διοικητικό βαθμό. Το υπουργείο Οικονομικών θα διερευνήσει κατόπιν εντολής της τρόικας και τις μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών, που λαμβάνουν και έναν επιπλέον βαθμό (μισθολογικά) όταν αποστρατεύονται, πιθανόν θα καταργηθεί. Η τρόικα ζήτησε να εφαρμοσθούν ταχύτερα, από το 2013 κιόλας ει δυνατόν αντί του 2014, τα μέτρα για επιπλέον περικοπές ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, των ειδικών μισθολογίων. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, οι ένστολοι έρχονται αντιμέτωποι και με νέες μεγάλες μειώσεις του εφάπαξ τους, που ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 20 %. Εκτιμάμε ότι, στις κρίσεις του Μαρτίου θα είναι η τελευταία φορά που όσοι στρατιωτικοί αποστρατευθούν θα λάβουν τον επόμενο βαθμό.

ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Σύμφωνα με τον Νόμο 3979/2011, το ωράριο εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού επεκτάθηκε σε σαράντα (40) ώρες την εβδομάδα, ουσιαστικά εξισώνοντας τον στρατιωτικό με το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό. Ο στρατιωτικός των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, που δεν αμείβεται για την υπερωριακή και νυκτερινή του απασχόληση, καθώς και για την εργασία πέραν του πενθημέρου χωρίς τούτο να προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις.

Τα οδοιπορικά μηνός, από 01 Ιανουαρίου 2013, καταργούνται λόγω έλλειψης πιστώσεων, όπου εν μέρει δικαιολογούσαν τις 24ωρες υπηρεσίες που εκτελούσαν οι στρατιωτικοί κατά μήνα, τις εξωτερικές εφόδους, κτλ. Η Υπηρεσία τα τελευταία έτη προβαίνει στη συμβολική χρηματική αποζημίωση (ανάλογα με τον βαθμό από 13 € έως 26 €) των 24ωρων υπηρεσιών στις επίσημες αργίες και τις Κυριακές, ταυτόχρονα με την εφαρμογή της σχετικής ΥΑ υπ αριθ. Φ.400/32/82424/Σ.343 /27-5-2011/ (ΦΕΚ Β 1139), δίδοντας απαλλαγή μίας ημέρας την επόμενη εργάσιμη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Ν. 3385/2005, η απασχόληση πέραν των 45 ωρών την εβδομάδα (1 επιπλέον ώρα την ημέρα, πέραν του 8ωρου) για τους φορείς που εφαρμόζουν πενθήμερο, θεωρείται υπερωριακή απασχόληση και διέπεται απ’ όλες τις νόμιμες συνέπειες. Στους Νόμους 3863/2010 και 4024/2011, για κάθε κατηγορία εργαζομένων, καθορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες και οι προσαυξήσεις αμοιβών υπερωριακής και νυκτερινής απασχόλησης. Νυχτερινή είναι η εργασία που προσφέρεται στο διάστημα από τις 22:00 το βράδυ, μέχρι τις 06:00 το πρωί. Από τις αρχές του 2010 με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχει επέλθει δραματική μείωση των αποδοχών μου, ως προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνοπτικά, σύμφωνα με τους, Ν. 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (ΦΕΚ τ. Α’ 40/15-03-2010), Ν. 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», Ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ τ. Α’ 152/1-07-2011), Ν. 4002/2011 «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου. Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΦΕΚ τ. Α’ 180/22-08-2011), Ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ τ. Α’ 226/27-10-2011) και τον Ν. 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ΦΕΚ τ. Α’ 222/12-11-2012), ανέρχεται σε ποσοστό, μεγαλύτερο του 35% σε σχέση με τις αποδοχές που ελάμβαναν οι στρατιωτικοί πριν την εφαρμογή των υπόψη ρυθμίσεων. Ένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιτίας των τακτικών υποχρεωτικών μεταθέσεων, στην βόρεια Ελλάδα και σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας (όπου δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των εθνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων από τις παρούσες εξωτερικές απειλές και τις παραβιάσεις των σχετικών διεθνών συνθηκών), δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση, αλλά αναγκάζεται συχνά να μετακινείται μαζί με την οικογένειά του ανά την επικράτεια, υποβαλλόμενο έτσι σε ιδιαίτερα αυξημένα έξοδα βιοπορισμού, τα οποία πρέπει να καλύπτονται από τις αποδοχές του, οι οποίες όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, αποτελούν το αποκλειστικό εισόδημα του.

Στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζεται ότι «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Ενόπλων Δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις που θα έχει προσεχώς με το υπουργείο Οικονομικών, για το νέο ειδικό μισθολόγιο θα θέσει το θέμα πληρωμής της υπερωριακής και νυκτερινής απασχόλησης των εργαζομένων στρατιωτικών, που αποτελούν την μοναδική εξαίρεση στο Δημόσιο Τομέα ή θα το ξεχάσει;

 -
(Μας εστάλει με e-mail από φίλο στρατιωτικό) - staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE