Menu


Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η φτώχεια τρώει και την Άμυνα!

Τι «κρύβει» το πρώτο ΚΥΣΕΑ του 2013

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η χθεσινή σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, η πρώτη του 2013, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ασχοληθεί με την Άμυνα της χώρας, μετά την κωμωδία που... στήθηκε γύρω από το θέμα αυτό τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια - και θα εξηγήσουμε γιατί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες, το ΚΥΣΕΑ θα ασχολείτο με την έγκριση μίας προμήθειας από τις ΗΠΑ 67 συλλογών ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη F-16 Block 52+, αξίας 180 εκατ. δολαρίων. Η συγκεκριμένη προμήθεια, η οποία εκκρεμούσε από πολλών μηνών, υλοποιείται κυριολεκτικά «στο παρά πέντε», δεδομένου ότι η μη προώθησή της θα εσήμαινε ότι ένας ακόμη σημαντικός αριθμός αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, και δη από τα πλέον σύγχρονα, θα αντιμετώπιζε την προσεχή διετία τα ίδια προβλήματα διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζουν τώρα και τα υπόλοιπα, τα οποία τελούν ακόμη εν αναμονή αφίξεως μιας προηγούμενης παραγγελίας ανταλλακτικών.

Ο βασικός λόγος που η διαθεσιμότητα των υπολοίπων αεροσκαφών της Π.Α. έφτασε σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα ήταν η χαρακτηριστική αδράνεια της κυβερνήσεως επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου να παραγγείλει τα αιτούμενα ανταλλακτικά έγκαιρα, παρά τις επίμονες προσπάθειες της προηγούμενης ηγεσίας και τις επισημάνσεις της ότι η παραγγελία αυτών των υλικών είχε ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο προετοιμασίας και εκτελέσεως από τις βιομηχανίες (μεγάλο «lead time»).


Η προώθηση της παραπάνω παραγγελίας κατά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ αποτελεί ένδειξη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το ίδιο λάθος και επιτέλους ασχολείται με την Άμυνα, μετά την κατά κάποιον τρόπο «ρύθμιση» των οικονομικών προβλημάτων της χώρας. Από την άλλη μεριά, αντένδειξη προς την αποδοχή αυτής της απόψεως αποτελεί η ίδια η περιορισμένη φύση των θεμάτων που, σύμφωνα με τις μέχρι χθες πληροφορίες, θα απασχολούσαν το χθεσινό ΚΥΣΕΑ. Και τούτο διότι, εάν πράγματι αποδειχθεί ότι μοναδικός σκοπός του ΚΥΣΕΑ ήταν η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας και όχι μια ευρύτερη συζήτηση των θεμάτων της Άμυνας, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

Για την ώρα, πάντως, η αρνητική αυτή εκδοχή δεν υποστηρίζεται από τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια στο ελληνικό Πεντάγωνο για την εν γένει ανάταξη του αμυντικού μηχανισμού της χώρας. Στόχος της προσπάθειας αυτής, η προμήθεια ανταλλακτικών για τη συντήρηση τουλάχιστον του υφιστάμενου υλικού κι από κει και πέρα... ό,τι ήθελε προκύψει. Από απόψεως ουσίας, βέβαια, μια πολιτική η οποία «φιλοδοξεί» στη συντήρηση και μόνο του υπάρχοντος υλικού δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αμυντική πολιτική, όπως δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί έτσι η άποψη που ανεφέρθη στο γράφοντα από πρόσφατα διατελέσαντα υπουργό Άμυνας ότι οι «κόκκινες γραμμές» του στην περικοπή των αμυντικών δαπανών ήταν η διατροφή και η περίθαλψη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων!

Οι προμήθειες

Πέραν των ανταλλακτικών, η στρατιωτική ηγεσία έχει σχεδιάσει συγκεκριμένες και απολύτως απαραίτητες προμήθειες, αναλόγως των εκάστοτε διατιθέμενων κονδυλίων, οι οποίες προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από τον υφιστάμενο πίνακα προτεραιοτήτων που είχε εκπονήσει η στρατιωτική ηγεσία επί υπουργίας ακόμη του Ευάγγελου Βενιζέλου, προμήθειες, βέβαια, που ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Μοναδική εξαίρεση ήταν μια περιορισμένη προμήθεια πυρομαχικών (περί τα 4.500 βλήματα) για τα νέα άρματα μάχης Leopard2, η οποία έγινε κουτσά - στραβά από παλαιά πυρομαχικά της Ολλανδίας, σε αριθμό δε που δεν επαρκεί ούτε για έναν πλήρη φόρτο πυρομαχικών για όλα τα άρματα! Σημ.: Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 353 άρματα Leo 2ΗΕL και Leo 2Α4, με πυροβόλο 120 χλστ., με κάθε άρμα να χρειάζεται 41 βλήματα, αν θυμόμαστε καλά, οπότε κάντε τον πολλαπλασιασμό και βγάλτε μόνοι σας το συμπέρασμα για την επάρκειά μας σε πυρομαχικά, τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα.

Στους ίδιους σχεδιασμούς εντάσσονται και οι προσπάθειες εξασφαλίσεως μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ, όπως, π.χ., μερικών εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ113 και αντίστοιχων οχημάτων-φορέων του αντιαρματικού βλήματος TOW (ITV) κ.ά., ενώ η προσφορά των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση αρμάτων μάχης Μ1 Abrams δεν θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή, λόγω ελλείψεως κονδυλίων για δημιουργία γραμμής υποστηρίξεως κ.λπ.

Τα προβλήματα, βέβαια, των Ενόπλων Δυνάμεων δεν περιορίζονται στην προσπάθεια εξασφαλίσεως της συντηρήσεως του υπάρχοντος υλικού ή στην υλοποίηση οποιωνδήποτε άλλων προμηθειών μπορούν να γίνουν υπό το παρόν καθεστώς ενός υπερβολικά ελλειμματικού αμυντικού προϋπολογισμού. Περιλαμβάνουν ακόμη θέματα όπως η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της νέας Δομής Δυνάμεων, της αυξήσεως της θητείας, της στρατεύσεως στα 18, της μερικής αντικαταστάσεως των γηρασκόντων ΕΠΟΠ που επανδρώνουν κρίσιμες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων κ.ά., όλα εκ των οποίων έχουν τύχει της ανάλογης προετοιμασίας από τη στρατιωτική ηγεσία και αναμένουν την έγκρισή τους από την κυβέρνηση.

Αν η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ τη δεύτερη κιόλας ημέρα του νέου έτους έχει κάποια συμβολική σημασία και πράγματι κάτι αλλάζει, θα φανεί σύντομα.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 03/01 - 09/01/13 – ΜΑΝΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ) - staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WEB TV : ERT LIVE